جراحی لاغری

هر آنچه که باید درباره نقش جراحی لاغری در درمان کمر درد بدانید

کمردرد یک مشکل شایع است که معمولا در اثر چاقی بروز پیدا می‌کند یا تشدید می‌شود. در علم پزشکی فرض بر این است که در بیماران چاق، بافت اضافی چربی فشار مکانیکی بیشتری بر روی مفاصل تحمل‌کننده وزن مانند ستون فقرات، کمر و زانو وارد می‌کند و این مسئله می‌تواند درد این نواحی را تحریک یا بدتر کند. خوشبختانه امروزه انواع جراحی لاغری مانند بای پس معده، اسلیو معده و حلقه‌گذاری معده برای کاهش وزن سریع طی 12 تا 18 ماه وجود دارد که طبق مطالعات می‌توانند به رفع مشکلات ارتوپدی مانند کمردرد و ناتوانی‌های ناشی از درد مفاصل تحمل‌کننده وزن از جمله اندام تحتانی (زانو و لگن) کمک زیادی کنند.

شواهد علمی مربوط به اثرات هرکدام از انواع جراحی لاغری بر تسکین کمردرد

طی مطالعه‌ای که اخیرا انجام شد، از 50 بیمار 29 مورد (58٪) کمردرد داشتند و پس از جراحی لاغری بای پس معده یا اسلیو معده 89% آن‌ها تسکین کامل درد پس از کاهش وزن را تجربه کردند. در مورد باقی بیماران نیز دوز داروهای ضد درد کاهش پیدا کرد. به‌همین‌دلیل، محققان نتیجه گرفتند که جراحی لاغری می‌تواند منجر به بهبود و در بسیاری از موارد، از بین رفتن کمردرد شود و این اثرات مفید در انجام منظم حرکات بدنی در حین ورزش و فعالیت‌های مربوط به کار نتیجه‌بخش است.

در سال 2005 چندین گروه تحقیقاتی نیز به بررسی اثرات عمل حلقه‌گذاری معده بر درمان کمردرد پرداختند. قبل از عمل، 34.9 درصد بیماران درد مفصل یا کمر داشتند و بعد از عمل 80.8 درصد از آن‌ها بهبود درد را گزارش کردند. علاوه‌براین، 44.2 درصد بیماران در ابتدا مصرف داروهایی برای تسکین درد مفصل یا کمر گزارش کردند و از این تعداد، 65.2 درصد بعد از عمل دوز داروهای خود را کاهش داده یا قطع کردند.

 

تسکین درد مفاصل بعد از جراحی لاغری و کاهش وزن

طبق یک مطالعه جدید، کاهش وزن چشمگیر ناشی از جراحی لاغری نه تنها خطر ابتلا به بیماری مزمن مانند آپنه خواب، دیابت، بیماری‌های قلبی و سرطان را در بین افراد چاق را کاهش می‌دهد؛ بلکه ممکن است باعث تسکین دردهای روزمره ناشی از بیماری‌های مفاصل و فساد تاندون یا زردپی شود.

این مطالعه نشان داد که تعداد گزارش‌ها توسط این گروه در مورد مفاصل و سایر مناطق دردناک، در 6 تا 12 ماه پس از جراحی لاغری به نصف کاهش یافت و شکایات مربوط به درد گسترده و حساسیت عضلانی به‌خصوص در اثر فیبرومیالژیا تا 92٪ کم شد.

در این مطالعه، محققان گروهی از 54 فرد بزرگسال چاق (52 زن و دو مرد) را که برای کاهش وزن تحت عمل جراحی لاغری قرار گرفتند، پیگیری کردند. قبل از جراحی لاغری، وزن خانم‌ها به طور متوسط ​​نزدیک به 135 کیلوگرم بود و طی 6 تا 12 ماه بعد از عمل به طور متوسط 40 کیلوگرم وزن کم کردند.

محققان دریافتند كه شركت‌كنندگان به طور مكرر قبل از جراحی لاغری، درد مفاصل و تاندون را هم در مناطق تحمل‌كننده وزن مانند کمر، زانو و ستون فقرات و هم در مناطق غیر تحمل كننده وزن مانند گردن، شانه و مفصل ران گزارش می‌دادند اما تعداد شکایات مربوط به درد مفصل پس از جراحی به طرز چشمگیری کاهش یافت. در ادامه به آمار دقیق این مسئله اشاره خواهیم کرد:

قبل از عمل 21% درد گردن گزارش شد که بعد از عمل به 2% کاهش یافت

قبل از جراحی لاغری 40% درد شانه گزارش شد که بعد از عمل به 27% کاهش یافت

قبل از عمل 38% درد کمر اعلام شد که بعد از عمل به 15% رسید

پیش از جراحی لاغری 75% درد زانو اعلام شد که به 44% رسید

تقریبا 46% درد پا گزارش شد که این آمار به 8% کاهش پیدا کرد

محققان می‌گویند این تسکین درد مفاصل و عضلات ممکن است به‌دلیل کاهش سایر مشکلات سلامتی مانند فشار خون بالا، آپنه خواب، شکایات دستگاه گوارش، دیابت نوع 2 و آسم و همچنین افزایش فعالیت بدنی بعد از انواع جراحی لاغری باشد. همچنین به مرور طی چند ماه تا یک سال این مزایای تسکین درد مفاصل ممکن است بیشتر بهبود یابد.

 

اثرات جراحی لاغری بر درد ناشی از بیماری آرتروز (OA)

طبق اصول پزشکی، خطر آرتروز زانو برای فردی با شاخص توده بدنی (BMI) کمتر از 20 حدود 0.1% و برای فردی با شاخص توده بدنی بیشتر از 36.6 حدود 13.6% است. بنابراین به ازای هر 5 کیلوگرم افزایش وزن به میزان 36% خطر ابتلا به آرتروز افزایش می‌یابد. به‌همین‌دلیل، زنان با شاخص توده بدنی بیشتر از 30 معمولا تحت خطر انجام جراحی تعویض مفصل هستند.

خوشبختانه آمار نشان داده است که کاهش چشمگیر درد ناشی از بیماری‌ مفصل آرتروز می‌تواند سه ماه پس از جراحی لاغری اتفاق بیافتد. علاوه‌براین، مطالعات گذشته‌نگر نشان دادند که فراوانی علائم کمردرد ناشی از این بیماری در 82% تا 90% بیماران پس از 6 تا 22 ماه کاهش می‌یابد.

سخن آخر

بنابراین این مطالعات به وضوح نشان دادند که با کاهش 50% از وزن اضافی بدن طی یک تا یک و نیم سال، مطمئنا وضعیت شما از نظر تحمل درد، عملکرد و کیفیت زندگی بهبود می‌یابد. قابل ذکر است که جراحی‌های پیکرتراشی مانند لیپوماتیک و آبدومینوپلاستی که براساس حذف چربی‌های اضافی عمل می‌کنند نیز با کاهش وزن یکباره در تسکین فشار ناشی از تجمعات چربی به سیستم اسکلتی عضلانی بدن موثر هستند. درحالی‌که جراحی‌هایی مثل اسلیو معده، بای پس معده و حلقه‎‌گذاری معده با کوچک کردن حجم معده به لاغری سریع کمک می‌کنند. بنابراین نهایتا این پزشک و جراح است که بهترین روش کاهش وزن را برای شما تعیین می‌کند.

 

منبع: کلینیک فوق تخصصی دکتر امیراحمدی

اشتراک:
Share on facebook
Share on twitter
برچسب ها:
[xyz-ips snippet="tags"]
سوال از دکتر علی امیراحمدی:
کادر پزشکی کلینیک فوق تخصصی دکتر علی امیر احمدی آماده پاسخگویی به سوالات شما هستند. سوالات کاربران محترم را بخوانید، ما پاسخ داده ایم. شما نیز اگر سوالی دارید برای ما ارسال کنید. ما از طریق پیامک پاسخ شما را ارسال میکنیم و جهت استفاده سایر کاربران در سیستم نمایش می دهیم.
تمامی حقوق این سایت نزد برنامه نویس محفوظ است و هرگونه کپی برداری پیگرد قانونی خواهد داشت.
طراحی شده توسط واحد فنی کلینیک فوق تخصصی دکتر علی امیراحمدی